Što je citološka punkcija štitnjače (čvora u štitnjači)?

Citološka punkcija štitnjače

Citološka punkcija štitnjače (čvora u štitnjači) dijagnostička je metoda koja se u današnje vrijeme izrazito korisna u razlikovanju benignih od malignih čvorova u štitnjači. Naime, u današnje vrijeme primjećuje se izrazit porast u otkrivanju čvorova u štitnjači, što se najvjerojatnije može pripisati boljoj dijagnostici i to prvenstveno ultrazvuku štitnjače. 

Ultrazvukom je danas moguće detektirati čvorove veličine do par milimetara te je od izrazite važnosti precizno odrediti koji bi čvorovi mogli biti maligni. Gotovo sva sva stručna društva za štitnjaču u svijetu preporučuju provođenje punkcije čvorova veličine iznad 10-15 mm (1). Ponekad, u slučaju pojave suspektnih karakteristika čvora na ultrazvuku se može učiniti i punkcija manjih čvorova.

Citološka punkcija štitnjače se danas uvijek provodi pod kontrolom ultrazvuka. Iskusni citolog uz ultrazvučno navođenje može izrazito precizno punktirati i manje čvorove u štitnjači. Ipak, nikako se ne preporuča provođenje punkcije čvorova manjih od 5-6 mm. Provođenje punkcije podrazumijeva uvođenje tanke igle u čvor štitnjače pod kontrolom ultrazvuka i u najvećem je dijelu slučajeva praktički bezbolno. Sama procedura je gotovo bez rizika, izrazito je rijetko (manje od 1/1 000) krvarenje u čvor.

Liječnici: Prim dr. sc. Neven Mateša, dr. med.

Cijena: Citološka punkcija čvor(ov)a u štitnjači pod kontrolom ultrazvuka – €120  (904,14 Kn)


Naručite se odmah!