Ultrazvuk štitnjače - Poliklinika Perić-Staničić
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk štitnjače je neinvazivna, u potpunosti neškodljiva dijagnostička metoda koja se koristi za  procjenu veličine i strukture štitnjače, a idealna za detekciju čvorova u štitnjači. Obično se provodi kao dodatak kliničkom pregledu štitnjače.

U našoj Poliklinici koristimo novi, moderni ultrazvučni uređaj visoke rezolucije, koji je izrazito precizan u detekciji  i diferencijaciji čvorova u štitnjači. Ultrazvuk štitnjače kod nas provode liječnici koji su ultraspecijalizirani za bolesti štitnjače te imaju veliko iskustvo u provođenju ove pretrage.


Naručite se još danas

Liječnici: Josip Staničić, dr. med., Božidar Perić, dr. med.

Cijena

  • Ultrazvuk štitnjače – €60

Ultrazvuk štitnjače – detekcija čvorova u štitnjači

Čvorovi u štitnjači su danas vrlo česta pojava, a naročito u žena. Novije studije su dokazale da gotovo svaka druga žena danas ima jedan ili više čvorova u štitnjači. Kod muškaraca je iz nepoznatih razloga ovaj broj ipak nešto niži.

U prošlosti je čvorove bilo moguće detektirati isključivo pomoću palpacije (opipa) štitnjače. Naravno, palpacija jako ovisi o tome kakve je čvor konzistencije. Naime, velike, tvrde čvorove štitnjače je vrlo lako opipati, ali je vrlo teško može opipati manji, mekši čvor u štitnjači. Ultrazvuk štitnjače je u dijagnostiku bolesti štitnjače uveden tijekom 1980-ih nakon čega je značajno porasla razina detekcije čvorova. Ono što je kod čvorova u štitnjači ipak najbitnije, jest dokazati da se kod određenog čvora ne radi o raku štitnjače

Čvor u štitnjači

Izrazito je važno prilikom ultrazvučne detekcije čvorova odrediti njegovu veličinu, oblik i strukturu. Na takav način se s razmjernom preciznošću može odrediti koje čvorove treba dodatno analizirati pomoću citološke punkcije, a za koje možemo biti u potpunosti sigurni da su bezopasni.

Također, vrlo je važno da ultrazvuk štitnjače provodi liječnik koji je specijaliziran za dijagnostiku i liječenje bolesti štitnjače, prvenstveno iz razloga što je u nekim slučajevima dosta teško razlikovati promjene u štitnjači koje su u potpunosti bezopasne od onih koje u određenom roku mogu uzrokovati probleme. Na takav način se može izbjeći provođenje nepotrebnih invazivnih dijagnostičkih postupaka koji sa sobom ipak nose određeni rizik.

Staničić J, Prpić M, Jukić T, Borić M, Kusić Z. Thyroid nodularity-true epidemic or improved diagnostics. Acta Clin Croat. 2009 Sep;48(4):413–8.

Nodozna (čvorasta) guša

Čvorasta ili nodozna guša obično podrazumijeva manje ili više povećanu, nodozno promijenjenu štitnjaču s multiplim manjim ili većim čvorovima. Ovakav oblik povećane štitnjače je u prošlosti bio više zastupljen jer je bio povezan s nedostatnim unosom joda. U slučaju detektiranja multiplih čvorova u štitnjači u čemu kao metoda izbora uglavnom prednjači upravo ultrazvuk štitnjače, kao i u slučaju solitarnih čvorova, kod većih i oblikom i strukturom sumnjivijih čvorova potrebno je učiniti i citološku punkciju. Naime, i kod multiplih čvorova u štitnjači je moguće da se u jednom od njih radi o malignom čvoru.

Rizik maligniteta u čvoru u štitnjači

Rizik od maligne bolesti je danas najvažniji razlog zbog kojeg se provodi ultrazvuk štitnjače. Iz dosadašnjih znanstvenih studija taj rizik iznosi oko 5% što nije prevelik broj, ali ga svakako ne bi trebalo zanemariti. Svakako je važno napomenuti da je rak štitnjače ipak bolest koja je u potpunosti izlječiva u više od 90% slučajeva i svakako je jedna od malignih bolesti koje se najbenignije ponašaju. Ipak, danas se rak štitnjače sve češće otkriva (u Hrvatskoj se  godišnje otkrije do 800 novih slučajeva raka štitnjače) najvjerojatnije zbog toga što se sve češće provodi upravo ultrazvuk štitnjače.