Šećerna bolest

Šećerna bolest - specijalistički pregled

Šećerna bolest jedan je od vodećih uzroka obolijevanja i smrti u odrasloj životnoj dobi. Radi se o jednoj od najčešćih kroničnih bolesti koju definiramo kao apsolutni (šećerna bolest tip 1) ili relativni manjak inzulina (šećerna bolest tipa 2) s posljedicom povišenih vrijednosti šećera u krvi ili hiperglikemije.

Višegodišnji asimptomatski tijek i njezino kasno prepoznavanje nosi sa sobom teške komplikacije poput ubrzane ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, srčanog udara, moždanog udara, a najčešći razlog terminalnog zatajenja bubrežne funkcije leži upravo u dugogodišnjoj nereguliranoj šećernoj bolesti. Uz povišeni očni tlak (glaukom), posljedice dugogodišnje šećerne bolesti u vidu dijabetičke retinopatije najčešći su uzrok sljepoće. Među najčešće zanemarene simptome uznapredovale šećerne bolesti spada i dijabetička neuropatija koja uvelike i svakodnevno narušava kvalitetu života.
Pretilost, kao globalni javnozdravstveni problem jedan je od ključnih razloga promjene paradigme najčešćeg tipa šećerne bolesti (tip 2), kao „staračkog šećera“. Sve češće se u praksi susrećemo s ljudima mlađe i srednje dobi, nerijetko i pretilim adolescentima s jasnim pokazateljima šećerne bolesti tipa 2.

Strategija liječenja šećerne bolesti mora se sastojati može se svesti na trijas:
1. Promjena načina života i kontrola rizičnih čimbenika.
2. Optimizacija regulacije glikemije lijekovima
3. Prevencija i liječenje komplikacija
Zanemarivanje bilo kojeg od pristupa liječenja neminovno vodi lošije liječenoj šećernoj bolesti. Zajednično svakom koraku je edukacija osoba sa šećernom bolesti po sva tri pitanja.

Preporuke
Prije specijalističkog pregleda potrebno je odrediti glukozu u plazmi (GUP) natašte i postprandijalno te glikirani hemoglobin (HbA1c).


Liječnici

Božidar Perić. dr. med. ​