Povišeni tlak

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija ili povišeni krvni tlak stanje je trajno povišenog krvnog tlaka, kada je vrijednost sistoličkog tlaka veća od 140 mmHg, a vrijednost dijastoličkog tlaka veća od 90 mmHg.

Hipertenzija je najčešće (preko 90 %) primarna ili esencijalna i odraz je genetske predispozicije i okolišnih čimbenika poput načina života, tjelesne težine, tjelesna aktivnosti, ishrane i mnogih drugih.

Sekundarna hipertenzija je rjeđa, češće pogađa mlađu populaciju i uzročno je povezana s jasno definiranim kliničkim entitetom, primjerice nekih bolesti bubrega, različitih endokrinoloških bolesti i upotrebe i/ili zloupotrebe uzimanja nekih lijekova.

Prema američkim statistikama svaka treća odrasla osoba boluje od arterijske hipertenzije, a učestalost raste s dobi. Smatra se jednim od glavnih pojedinačnih rizičnih čimbenika za srčani udar, moždani udar, bolesti perifernih krvnih žila i kroničnu bubrežnu bolest. Komplikacije neliječene hipertenzije poput srčanog i moždanog udara odgovorne su za više od 50% smrtnih ishoda u razvijenim zemljama.

Dodatni problem predstavlja i činjenica da zbog višegodišnjeg početnog tijeka bolesti bez simptoma, manji broj osoba pravovremeno započne s liječenjem, čime se u velikoj mjeri mogu odgoditi pojave različitih komplikacija.

Simptomatska hipertenzija najčešće je znak višegodišnje uznapredovale bolesti, pri čemu se i uz primjenu više lijekova teže postiže zadovoljavajuća kontrola krvnog tlaka.

Kontrola krvnog tlaka i liječenje arterijske hipertenzije dio je specijalističkog internističkog pregleda.

Liječnici

Božidar Perić, dr. med.