Kronični tireoiditis, popularno nazvan Hashimoto-va bolest, autoimuna je bolest štitnjače za koju danas znamo da je glavni uzročnik poremećaja funkcije štitnjače (hipotireoze). Ovu bolest karakterizira infiltracija upalnih stanica (limfocita) u tkivo štitnjače s posljedičnim oštećenjem strukture same žlijezde.

Kao i kod većine autoimunih bolesti, pravi uzrok Hashimoto-vog tireoiditisa je još uvijek nepoznat. U kliničkoj praksi se kao potencijalni čimbenika rizika spominju stres, nasljedni faktori, izlaganje određenim tvarima u hrani ili okolišu (gluten). Ipak, još nema jasnog dokaza o povezanosti s Hashimoto-vim tireoiditisom za niti jednog od njih. Jedan od mogućih uzroka bi svakako mogao biti i promjena razine unosa joda u populaciji. Naime, obzirom na do tada još uvijek prisutan deficit unosa joda je 1996. godine na snagu stupio novi pravilnik o jodiranju soli, nakon čega je Republika Hrvatska prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji postigla gotovo idealnu razinu unosa joda. Također, u posljednje se vrijeme sve više u korelaciju s Hashimoto-vim tireoiditisom dovodi i poremećaj metabolizma ugljikohidrata – inzulinska rezistencija.

Kada razmišljamo o simptomima same bolesti, kod Hashimoto-vog tireoiditisa ih ne smijemo direktno povezivati s njime. Hashimotov tireoiditis kao takav nema nikakvih simptoma – ne uzrokuje umor, pospanost, bol, palpitacije, anksioznost i ostale simptome koji se često pripisuju bolestima štitnjače. Isključivo poremećaji funkcije štitnjače koji podrazumijevaju hipotireozu i hipertireoze, dovode do pojave simptoma bolesti te se samo ova stanja moraju liječiti.

Dapače, u značajnom broju slučajeva funkcija štitnjače više godina “odolijeva” ovoj bolesti. Itekako je moguće da kod Hashimoto-vog tireoiditisa hormoni štitnjače ostanu uredni gotovo cijeli život.

Dijagnostika Hashimoto-vog tireoiditisa

Hashimotov tireoiditis se najčešće otkriva prilikom određivanja prisutnosti antitireoidnih protutijela – anti-tireoidne peroksidaze (anti-TPO) i anti-tireoglobulinskih protutijela (TgA). S druge strane, ultrazvuk štitnjače je u današnje vrijeme izrazito koristan u dijagnostici Hashimoto-vog tireoiditisa. 

U kliničkoj praksi se bolest nešto češće javlja kod žena i u starijoj dobi. Bolest se može javiti i kod mlađih osoba, pa čak i adolescenciji, ali se kod djece javlja djece vrlo rijetko. 

Hashimotov tireoiditis u trudnoći

Hashimotov tireoiditis sam po sebi nema nikakvog negativnog utjecaja na trudnoću, Ipak, kod trudnica je svakako indicirano kontrolirati funkciju štitnjače, a naročito ukoliko im je prethodno dijagnosticiran Hashimotov tireoiditis. Naime, kod Hashimotov-og tireoiditisa dolazi do pada funkcionalne rezerve štitnjače. Moguće je, da tijekom trudnoće kada postoji pojačana potreba za hormonima štitnjače, trudnica vrlo brzo uđe u hipotireozu. Hipotireoza tijekom trudnoće u određenim slučajevima može biti povezana s povećanim rizikom neželjenog ishoda. Ipak, ovaj fenomen je sa sigurnošću dokazan isključivo kod rizičnih trudnoća.