Reumatolog se bavi dijagnostikom i liječenjem reumatskih bolesti. Reumatske bolesti su skupina bolesti koje obuhvaćaju sistemske upalne reumatske bolesti i sistemske bolesti vezivnog tkiva a najčešće zahvaćaju lokomotorni sustav. Karakterizirane su prisutnosti boli i otekline u zglobovima i mišićima uz posljedično oslabljenu funkciju pojedinog zgloba, smanjenu pokretljivost i lošiju kvalitetu života bolesnika.

Skupini upalnih reumatskih bolesti pripadaju bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijatični artritis, spondiloartropatije, miozitisi, vaskulitisi, sistemski eritemski lupus, Sjögrenov sindrom, sistemska skleroza. Upalne reumatske bolesti češće se javljaju u osoba ženskog spola. Točan etiopatogenetski mehanizam je nepoznat. Kao mogući faktor u razvoju bolesti spominju se razni okolišni i nasljedni čimbenici.

Dosadašnja istraživanja o patogenetskim mehanizmima nastanka ovih bolesti, omogućila su nam brojne terapijske opcije u liječenju upale koja se nalazi u podlozi upalnih reumatskih bolesti.

Simptomatologija reumatskih bolesti

Ove bolesti mogu se manifestirati povišenom tjelesnom temperaturom, osipom, bolovima u abdomenu i prsima uz kašalj a mogu zahvatiti više organskih sustava (srce, pluća, koža, oči, probavni sustav) te se stoga ponekad nazivaju i sistemskim upalnim reumatskim bolestima. Reumatolog dijagnozu postavlja na temelju anamneze i kliničkog pregleda. Bol se kod upalnih reumatskih bolesti najčešće javlja u mirovanju te popušta razgibavanjem i fizičkom aktivnošću.

Dijagnostika i liječenje reumatskih bolesti

U dijagnostici nam pomažu slikovne i laboratorijske metode ovisno o kliničkoj slici. Liječenje se sastoji od nefarmakoloških (edukacija, savjetovanje, prestanak pušenja, redukcija tjelesne težine, vježbanje) i farmakoloških metoda čiji je cilj ublažiti bol, održati pokretljivosti zglobova i povećati opseg pokreta. Farmakološke metode najčešće uključuju primjenu nesteroidnih protuupalnih lijekova, a usmjerene su na smanjenje boli. Ovisno o dijagnozi uvode se glukokortikoidi i temeljni odnosno ciljani antireumatici i biološka terapija. Odabir strategije liječenja je individualan, ovisi o vrsti i težini upalne reumatske bolesti i njoj pridruženim stanjima a rezultat je suradnje bolesnika i reumatologa.

Liječnik: Fanika Mrsić, dr. med., specijalist reumatolog

Naručite se još danas!