Što je post-COVID sindrom i kako ga liječiti

Infekcija SARS-CoV-2 virusom (COVID-19) je bolest koja prvenstveno zahvaća respiracijski sustav, međutim, bolest može zahvatiti i druge organske sustave i zadavati različite tegobe. Dio ljudi koji su preboljeli COVID-19 potpuno se oporavlja u roku od nekoliko tjedana, ali neki bolesnici, čak i oni koji su imali blažu kliničku sliku bolesti, nastavljaju osjećati dugotrajne simptome i nakon početnog oporavka. Vremenski interval koji je potreban kako bi se bolesnik oporavio od COVID-19 infekcije ovisi od osobe do osobe.

Post-COVID

Najčešći perzistirajući simptomi koji zaostaju nakon preboljele akutne faze bolesti su pojačani umor, kašalj, kratkoća daha, bol u prsištu, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, gubitak osjeta okusa i mirisa, gubitak kose, poremećaji pamćenja, koncentracije i spavanja.

Tegobe mogu biti toliko izražene da onemogućuju povratak na posao kao i obavljanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Ovo za za bolesnika može biti vrlo opterećujuće i rezultirati osjećajem beznađa, straha, kao i pojačanom nakupljanju stresa i tjeskobe.

Starije osobe kao i osobe s komorbiditetima vjerojatnije će osjećati dugotrajne simptome COVID-19 i bit će im potrebno duže vremensko razdoblje za oporavak. Čak i mlađe, inače zdrave osobe mogu se osjećati loše i mjesecima nakon infekcije. Generalno prihvaćene definicije još trenutno nema, no ukoliko tegobe traju više od 12 tjedana od početka infekcije COVID-19 i nisu objašnjene alternativnom dijagnozom, govorimo o post-COVID sindromu. 

Dugoročne posljedice nakon preboljele COVID-19 infekcije postaju sve veći teret za društvo i zdravstveni sustav. Švicarski znanstvenici nedavno su proveli istraživanje koje je pokazalo kako je čak 39% oboljelih imalo jedan ili više perzistirajućih simptoma i to 7-9 mjeseci nakon infekcije.

Prevencija i liječenje

Najučinkovitiji način kako spriječiti pojavu post-COVID jest prevenirati samu COVID-19 zarazu mjerama kao što su cijepljenje, održavanje socijalne distance, nošenje medicinskih maski, provjetravanje prostorija i pranje ruku. Znanstveno istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je kako je post-COVID sindrom značajno rjeđi među onima koji su razvili infekciju nakon cijepljenja u usporedbi s necijepljenim slučajevima. 

Pristup liječenju post-COVID sindroma je multimodalan i interprofesionalan. Proces liječenja može uključivati farmakološku terapiju, oksigenoterapiju kao i nefarmakološke metode liječenja, poput vježbi disanja, plućne rehabilitacije i drugih personaliziranih intervencija.

Kako bi liječenje bilo što djelotvornije, prije svega nužno je napraviti procjenu za svakog bolesnika koja uključuje  njihov osnovni funkcionalni status prije COVID-19 infekcije, intenzitet preboljele bolesti kao i utvrditi vrstu i težinu komplikacija i sekvela koje je bolesnik  doživio nakon infekcije. 

Subspecijalist pulmolog: Ivan Turalija, dr. med.