Što su srčane aritmije?

Srčane aritmije su poremećaji srčanog ritma koji često narušavaju kvalitetu života, a ponekad dovode i do životne ugroze. Zbog toga je od iznimne važnosti učiniti pravovremenu i sveobuhvatnu obradu kardiologa – aritmologa kako bi se iznašlo adekvatno terapijsko rješenje i čim prije pomoglo bolesniku.

*Preuzeto i adaptirano s https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/holter-monitor
Holter EKG

Kako i kada nastaju aritmije?

Postoji mnoštvo srčanih aritmija od kojih svaka ima poseban mehanizam nastanka i daljnje progresije. Generalno ih na osnovu srčane šupljine u kojoj nastaju dijelimo na supraventrikulske (pretklijetke) i ventrikulske (klijetke). Epidemiološki gledano, prvotne su češće vezane za mlađu životnu dob, dok su potonje ipak češće u starijoj životnoj dobi.

Vrste aritmija

Najčešća aritmija u ljudskoj populaciji je fibrilacija atrija, od koje prema procjenama boluje oko 1% opće populacije. Njena pojavnost se s godinama povećava (čak 5-10% kod osoba starijih od 65 godina) te se očekuje dodatan porast oboljenja zbog starenja opće populacije. Kada govorimo o supraventrikulskim tahikardijama u užem smislu, to se odnosi na tzv. kružne tahikardije i fokalne tahikardije (lat. ognjište = izvor tahikardije). U današnje vrijeme liječenje takvih vrsta aritmija koristeći različita tehnološka dostignuća, prvenstveno ablacijske postupke, pokazuje izuzetne kliničke rezultate. Treba istaknuti i ventrikulske poremećaje srčanog ritma od kojih je velika većina životno ugrožavajuća i zahtjeva promptnu obradu i liječenje, najčešće u bolničkim uvjetima. U skupinu aritmija svakako treba i navesti simptomatsku ekstrasistoliju (kolokvijalno preskakanje srca) koja može izrazito narušavati kvalitetu života. Također, dugoročno kod nekih bolesnika može utjecati nepovoljno na rad srčane pumpe, zbog čega je potrebno čim prije učiniti adekvatnu obradu i započeti liječenje.

Dijagnostička obrada aritmija

Ključ svakog uspješnog kliničkog liječenja bolesnika je postavljanje definitivne dijagnoze, no to nije uvijek lako. Kad govorimo o aritmijama, kako bi se došlo do definitivne dijagnoze, potrebno je učiniti široku kardiološku obradu, uključujući sam klinički pregled bolesnika koji je od izuzetnog značaja zbog činjenice da utječe na sam smjer dijagnostičke obrade. Od iznimne važnosti prilikom perioda obrade su i različiti alati kojima snimamo električnu aktivnost srca (EKG, 24h Holter EKG ili u novije vrijeme pametni satovi). U slučaju potrebe na raspolaganju nam stoji i invazivna dijagnostička pretraga – elektrofiziološko ispitivanje srca.

Kako liječimo aritmije?

Temelj liječenja aritmija predstavljaju lijekovi i napredni invazivni postupci (ablacijski postupci). Kod određivanja strategije liječenja važno je bolesniku objasniti prirodu i prognozu njegove bolesti te ga informirati o koristima i rizicima u slučaju potrebe za ablacijskim postupcima.

U slučaju da ste spadate u navedenu skupinu bolesnika slobodno nam se obratite s punim povjerenjem.

Liječnici: Kristijan Đula, dr. med.

Naručite se još danas